Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sneeuwuil Vlieland dood aangetroffen

  •  
03-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
sneeuwuil_is_dood.jpg

© Fotograaf: RonWestbroek

Eén van de twee sneeuwuilen die op Vlieland verbleef, is dood. Dat bleek zondag toen het nieuws werd gemeld bij Informatiecentrum De Noordwester op het eiland. De dode uil zou zaterdag al gevonden zijn door toeristen.
Boswachter bij Staatsbosbeheer Carl Zuhorn kreeg het bericht van de vondst te horen toen hij op zoek was naar een van de twee uilen. Op de foto die hij op Twitter postte is te zien dat het lijk is aangevreten. Mogelijk is dit gebeurd door predatoren als kraaien of meeuwen. 
De doodsoorzaak is vooralsnog onbekend. Alterra zou al hebben aangeboden om sectie te verrichten voor zover dat nog mogelijk is. Daarna zal de uil in de collectie van het informatiecentrum worden opgenomen.
Sinds december vorig jaar vindt er een invasie van sneeuwuilen plaats in Nederland en omringende landen. Er werden op verschillende locaties in het land sneeuwuilen waargenomen, maar de vogels op Vlieland bleven het langst en waren verreweg het populairst.
sneeuwuil_owzijlstra
Fotograaf: o.w.zijlstra
De eerste vogel van het Vlielands duo werd op Texel ontdekt maar dook op 30 december op het naastgelegen eiland op. Vanaf 28 januari werden er twee gezien op Vlieland, die vaak in elkaars gezelschap verbleven. Vermoedelijk zijn de sneeuwuilen die bij deze invasie betrokken zijn per schip gearriveerd uit Noord-Amerika. 
sneeuwuil_gerkevisser
Fotograaf: gerkevisser
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.