Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Sneeuwuil Vlieland dood aangetroffen

3 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
sneeuwuil_is_dood.jpg

© Fotograaf: RonWestbroek

Eén van de twee sneeuwuilen die op Vlieland verbleef, is dood. Dat bleek zondag toen het nieuws werd gemeld bij Informatiecentrum De Noordwester op het eiland. De dode uil zou zaterdag al gevonden zijn door toeristen.
Boswachter bij Staatsbosbeheer Carl Zuhorn kreeg het bericht van de vondst te horen toen hij op zoek was naar een van de twee uilen. Op de foto die hij op Twitter postte is te zien dat het lijk is aangevreten. Mogelijk is dit gebeurd door predatoren als kraaien of meeuwen. 
De doodsoorzaak is vooralsnog onbekend. Alterra zou al hebben aangeboden om sectie te verrichten voor zover dat nog mogelijk is. Daarna zal de uil in de collectie van het informatiecentrum worden opgenomen.
Sinds december vorig jaar vindt er een invasie van sneeuwuilen plaats in Nederland en omringende landen. Er werden op verschillende locaties in het land sneeuwuilen waargenomen, maar de vogels op Vlieland bleven het langst en waren verreweg het populairst.
sneeuwuil_owzijlstra
Fotograaf: o.w.zijlstra
De eerste vogel van het Vlielands duo werd op Texel ontdekt maar dook op 30 december op het naastgelegen eiland op. Vanaf 28 januari werden er twee gezien op Vlieland, die vaak in elkaars gezelschap verbleven. Vermoedelijk zijn de sneeuwuilen die bij deze invasie betrokken zijn per schip gearriveerd uit Noord-Amerika. 
sneeuwuil_gerkevisser
Fotograaf: gerkevisser

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.