Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sneeuwuil op de snijtafel

  •  
13-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sneeuwuil.JPG
Eén van de twee sneeuwuilen die de afgelopen maanden op Vlieland hebben gebivakkeerd, werd begin maart dood aangetroffen. Het gaat vrijwel zeker om één van de verstekelingen die met een containerschip vanuit Canada naar Europa is overgestoken. Het is onduidelijk waardoor deze in Nederland zeldzame roofvogel is overleden. Op dit moment wordt de dode sneeuwuil onderzocht door Alterra in Wageningen. Sectie en/of DNA-onderzoek moet uitwijzen wat de doodsoorzaak is geweest. Vraag is of dat lukt want de vogel is zwaar beschadigd doordat vermoedelijk meeuwen en kraaien de dode roofvogel hebben aangevreten.
De sneeuwuil doet qua grootte nauwelijks onder voor de oehoe, de grootste Europese uilensoort. Op de onderste foto v.l.n.r. sperwer, buizerd, havik, sneeuwuil, oehoe.
  • Beluister de reportage
sneeuwuil
Fotograaf: kasteelheertje
dode-sneeuwuil
Fotograaf: Henny Radstaak
sneeuwuil-2
Fotograaf: boshuis
Otte Zijlstra filmde deze sneeuwuil op 11 februari:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.