Vroege Vogels

Sneeuw in april, is dat raar?

  •    •  
01-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
grutto-in-de-sneeuw_6246ceb9f2f62_medium

Grutto in de sneeuw

© Gretha Andeweg

Vanochtend werden we wakker in een witgesneeuwd land. Vorige week was het nog droog, warm en zonnig lenteweer. Hoe kan dat?

Eind maart, begin april, we associëren deze tijd van het jaar met het begin van de lente en dus met mooi lenteweer. Sneeuw past helemaal niet in dat plaatje. Toch hoort sneeuw bij deze tijd van het jaar, zegt weerexpert Jaco van Wezel van Weeronline.

April doet wat ‘ie wil

“Sneeuw en april, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niets luidt het spreekwoord: ‘april doet wat ‘ie wil’” zegt Van Wezel. In april komen soms meerdere seizoenen in één week voorbij. Zomerse warmte, storm alsof het herfst is, en dus ook winterse sneeuw.

Het komt dus vaker voor. Vorig jaar viel op 7 april bijna 20 centimeter sneeuw op de Vaalserberg. En zelfs laat in de maand kan het nog gaan sneeuwen. Op 26 april 2016 lag in Overijssel en Drenthe lokaal een sneeuwlaag van 3 centimeter. “Vroege kampeerders stonden in de sneeuw op de camping”, aldus Van Wezel. En nog vaker krijgen we in april te maken met natte sneeuw, die niet blijft liggen.

Wind uit het noorden

Maar waar komt dit winterse weer in april vandaan? Dat heeft alles te maken met de windrichting. In de gebieden rond de Noordpool is het zo vroeg in de lente nog steeds ijskoud. Bij een noordenwind kan die kou naar Nederland worden geblazen en dat levert flinke sneeuwbuien op.

“Opvallend is dat de wind in april gemiddeld vaker dan in de rest van het jaar uit het noorden of noordwesten komt,” zegt Van Wezel, “zo’n gure noordwester met winterse buien hoort dus bij het klimaat van april.”

Zomerse uitschieters

Maar hoe komt het dan dat we april toch zo met de lente associëren? Dat heeft alles te maken met warmte die we afgelopen jaren vaak in april hebben gehad.

“Misschien herinner je nog wel april 2007” zegt Van Wezel. “Halverwege de maand was het al bijna 30 graden en ook aan het eind van de maand kregen we met zomers weer te maken.” Ook in 2018, 2019 en 2020 was april zomers.

Juist zulke hitte is in april bijzonder. Normaal wordt het begin april 11-14 graden. Eind april ligt de middagtemperatuur gemiddeld op 14-18 graden. Die zomerse uitschieters zijn dus juist de abnormale situaties, concludeert de weerexpert.

De verwachting is dat dit jaar de aangename lente-temperaturen ook weer terug zullen komen. Eind april kunnen we temperaturen van 14 graden in het noorden tot lokaal 18 in het zuiden verwachten. Er is zelfs kans dat het af en toe 20 graden of meer wordt.

Bron: ANP, Weeronline

Meer over:

lente, sneeuw, april
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.