Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sneek kookt bonte knaagkever uit monumentaal pand

  •  
08-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_136836.jpg

© knaagkever kever

De Waltastins in de Sneker binnenstad wordt drie weken lang 'gekookt' om het uit 1540 daterende pand te verlossen van de bonte knaagkever. Het monument wordt volledig ingepakt en via hete lucht stijgt de temperatuur in het gebouw boven de 65 graden celsius.
Dat heeft de gemeente Sneek donderdag bekendgemaakt. De restauratie van de Waltastins begon in december vorig jaar. Gaandeweg bleek dat de larve van de bonte knaagkever overal in het pand aanwezig was. Er zat niets anders op dan het beestje uit te koken.
De larve bestaat vooral uit eiwit. Door warme lucht in het gebouw te blazen stolt het eiwit, zoals een gekookt ei. Om te voorkomen dat het hout in het gebouw door de hoge temperatuur kromtrekt, komt met de warme lucht vocht mee.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor