Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Smokkelpad in Zeeuws Vlaanderen

  •  
08-07-2004
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Door grote prijsverschillen in producten als boter en tabak werd in de periode van 1940 tot 1955 volop gesmokkeld in het Nederlands-Belgische grensgebied. Er bestaan nog veel verhalen uit die tijd van illegale handel. De VVV Zeeuws-Vlaanderen en de ondernemersvereniging Eede proberen die verhalen nieuw leven in te blazen met een nieuwe grensoverschrijdende wandelroute van 25 km.
De route start bij het Nationaal Monument op het plein aan de Rijksweg te Eede en loopt op het grondgebeid van de gemeenten Sluis, Maldegem en Sint-Laureins. Onderweg komt de wandelaar langs bijzondere bakens in het landschap, zoals de uit 1953 daterende luchtwachttoren in Eede. De toren maakte destijds deel uit van een waarschuwingssysteem uit de Koude Oorlog, waarbij laagvliegende vliegtuigen van het Warschaupact werden gesignaleerd. Van bijna 300 gebouwde torens zijn er nog enkele over. Over de grens ligt het Fortuinpad, dat zijn naam dankt aan het vele geld dat door het smokkelen deze weg passeerde.
De route is verkrijgbaar bij het VVV en kost 2 euro.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.