Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Smogalarm: ergste smog verwacht in namiddag en avond

  •  
19-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

Smog in Amsterdam

© Pixabay

Het RIVM heeft voor dinsdag een smogalarm voor heel Nederland afgegeven vanwege de zeer slechte luchtkwaliteit die dan verwacht wordt. Het instituut houdt er rekening mee dat iedereen last kan krijgen van de luchtverontreiniging. Mensen met luchtwegklachten krijgen het advies om binnen te blijven en zware inspanning te vermijden.

"Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is", aldus het RIVM. De afgelopen dagen bestond er kans op smog en slechte lucht, maandag gold er daarom al een smogwaarschuwing. Dat houdt in dat kwetsbare groepen last kunnen krijgen.

Ook op woensdag is er volgens het RIVM kans op smogvorming, maar die is dan waarschijnlijk minder geconcentreerd. Voor die dag is een smogwaarschuwing van kracht. De regenbuien die woensdag in de loop van de dag verwacht worden brengen de smogwaardes weer omlaag, denkt het RIVM.

Hoe ontstaat smog?

Smog ontstaat als luchtvervuiling zich ophoopt op dagen met veel zon, aldus het RIVM. De afvalstoffen in de lucht worden door zonlicht omgezet in ozon. Dat gebeurt met name in het voorjaar en de zomer, wanneer er weinig wind staat. De vervuilde lucht kan onder meer leiden tot hoesten en kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.

Bron: ANP

Meer over:

rivm, smog, smogalarm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.