Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Smog jaagt Chinezen weg

  •  
27-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto_21.jpg
Steeds meer welvarende Chinezen trekken weg uit hun thuisland. De reden? Dikke smog die boven veel steden hangt. Uit een jaarlijks rapport over migratie blijkt dat bijna 70 procent van de Chinese emigranten vertrekt door de luchtvervuiling.
Fijnstof
Smog is een groot probleem in China. Vooral steden als Peking, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen hebben ermee te maken. Er was gisteren gemiddeld 450 microgram fijnstof in een kubieke meter lucht in Peking. Dat is bijna achttien keer zo veel als de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie.
De hevige smog kan gevolgen hebben voor de economische groei in China. De rijke elite en hoogopgeleiden trekken namelijk weg uit de grote steden. Tegelijkertijd zijn buitenlanders steeds minder geneigd om naar Chinese steden te verhuizen.
Advertenties
Verschillende emigratie-bureaus spelen handig in op de smog. Zo adverteert een bedrijf met foto's van de heldere lucht van steden in het buitenland. Zij worden afgedrukt naast foto's van de haast onzichtbare skyline van Peking.
Een bedrijf dat gespecialiseerd is in emigratie naar Australië, heeft de afgelopen weken drie keer zo veel klanten gehad als normaal. "Mensen emigreren vooral doordat ze bezorgd zijn over de slechte luchtkwaliteit, maar ze hebben ook het betere onderwijs en het betere rechtssysteem van Australië in hun achterhoofd", zegt een medewerker van het kantoor.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.