NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Smienten net iets minder vogelvrij

4 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
IMGP5167.jpg
De afgelopen maand zette de rechter een streep door de ontheffingen om op smienten te mogen jagen in de provincies Noord- en Zuid-Holland. De zaak werd aangespannen door Vogelbescherming Nederland en de samenwerkende vogelwerkgroepen. De rechter oordeelde dat de provincies onzorgvuldig zijn omgesprongen met door de Fauna Beheer Eenheid aangeleverde schadecijfers. De provincie had die cijfers beter moeten controleren. 
Op basis van die cijfers had de provincie Noord-Holland per 30 november 2015 een ontheffing verstrekt voor het schieten van smienten in 22 van de 27 Wild Beheer Eenheden in de provincie Noord-Holland. 
De Samenwerkende Vogelwerkgroepen in Noord-Holland en Vogelbescherming hebben gewezen op de gebrekkige onderbouwing van de gehanteerde schadecijfers. Die schadecijfers waren al in 2014 aanleiding voor onder andere de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland te protesteren tegen de toen verstrekte vergunning tot het afschieten van smienten. 'Onderzoek wees uit dat de verstrekte cijfers van geen kanten deugden en geen onderbouwing vormden voor het besluit om eenden te schieten', aldus de Vogelwerkgroep.
Onderzoek
Gerard Muskens van Alterra doet al jaren onderzoek aan de smient. 'En dat is nog steeds hard nodig' benadrukt hij. Er is nog heel veel niet bekend over deze eendjes. Het beleid van de overheid ten aanzien van de schadebestrijding is dan ook meer gebaseerd op veronderstellingen, en 'pappen en nahouden', dan op harde feiten, vindt Muskens.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.