Vroege Vogels

Smeulende Peel blijft wekenlang brandgevaarlijk

12-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Deurnese Peel na brand_HR

De Deurnese Peel een paar dagen na de brand: zwartgeblakerde pollen pijpenstrootje, met daarop alweer nieuwe groene scheuten

© Henny Radstaak

De forse wind heeft de smeulende brand in de Deurnese Peel weer aangewakkerd. Zondagavond heeft de brandweer het her en der oplaaiende vuur bestreden. Maar omdat het smeulen ondergronds doorgaat, kan de wind het vuur de komende dagen weer aanwakkeren, waarschuwt de gemeente Deurne maandag.

Staatsbosbeheer probeert waar mogelijk de smeulende brandhaarden met een speciaal rupsvoertuig en watertonnen te bestrijden. Er wordt zand op geschept om het vuur zoveel mogelijk te doven en de rookoverlast te verminderen. Afgelopen weekend heeft de brandweer met een drone vanuit de lucht de smeulende plekken in kaart gebracht.

Veenbrand moeilijk te bestrijden

Veen bestaat uit plantaardig materiaal dat ondergronds gedeeltelijk vergaan is. Veen groeit in natte, zuurstofarme omstandigheden, maar bij aanhoudende droogte of ontwatering ontstaat een laag met zeer brandbaar materiaal. Als dat eenmaal brandt, dan blijft het ondergronds doorbranden. En een brand droogt het veen nog verder uit. Door zo snel mogelijk zo veel mogelijk water erop te gooien kan je een veenbrand voorkomen. Anders kan de brand zo een meter onder het veen doorbranden.

Waarschuwing: bezoek de Peel niet

Mensen worden gewaarschuwd weg te blijven uit het gebied, omdat het er nog steeds brandgevaarlijk is. Het smeulen kan volgens de gemeente Deurne nog enkele weken aanhouden. In de Deurnese Peel woedde in april dagenlang een grote brand, die zo'n 800 van de in totaal 1000 hectare natuurgebied verwoestte. Sindsdien is de brand blijven smeulen, en is er af en toe rookoverlast.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.