NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Smeltend ijs remt opwarming aarde'

12 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_111105.jpg
De grootste ijsbergen die van Antarctica afbreken helpen onverwacht de opwarming van de aarde te vertragen. Dat zeggen wetenschappers in een maandag gepubliceerde studie in Nature Geoscience.
Spoor van voedingsstoffen
Als gevolg van klimaatverandering zullen zeldzame en grote ijsbergen smelten en laten dan in de oceaan een enorm spoor van ijzer en andere voedingsstoffen achter. Deze stoffen fungeren als meststof voor algen en andere micro-organismen in de oceaan. Als deze organismen groeien halen ze kooldioxide uit de atmosfeer. Daarmee zijn ze een natuurlijke bondgenoot voor de menselijke inspanningen om het tempo van klimaatverandering af te remmen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Tot nu toe werd de impact van deze 'oceaanbemesting' door grote smeltende ijsbergen beoordeeld als gering en lokaal.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.