Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Smaken verschillen: ik ben het niet eens met Darwin

  •  
04-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
charles_darwin_JA17519.jpg
Het eerste eiland dat Darwin aandeed op de Galapagos was San Cristobal. Hij was er niet erg lovend over in zijn Beagledagboek, dat ik vrij als volgt vertaal: “Niets was minder aantrekkelijk dan de eerste aanblik. Een gebied van gebroken zwarte basalt en lava, in de meest ruige golven gerangschikt. Er lopen grote scheuren door het gebied en het is bedekt met door de zon gedroogd kreupelhout, dat weinig tekenen van leven vertoont. De droge en uitgedroogde oppervlakte, verwarmd door de volle zon, gaf de lucht een benauwd en zwoel gevoel, zoals de warmte van een kachel. Wij stelden ons voor dat zelfs de struiken niet lekker roken.”
Hij liet niet veel heel van het prachtige kruidig ruikende landschap vlak bij Puerto Baquerizo Moreno, de hoofdstad van de Galapagos. De baai waar hij landde ligt tegenover Kicker Rock, nu een paradijs voor duikers en snorkelaars.
Het nationale park heeft onlangs besloten dat hij een standbeeld moest krijgen op de plek waar hij voor het eerst landde. Vanuit het informatiecentrum van het park, dat ook uitgebreid aandacht besteedt aan Darwin, gaat een pad door een Galapagoslandschap van lava, cactussen, lage struiken en palo santobomen. Aan de prachtige baai, waar nu toeristen snorkelen en fregatvogels nestelen en rondvliegen, staat de grote meester hoog op de rotsen. Zichtbaar vanaf zee, benaderbaar via de paden en trappen vanaf land.
De kunstenaar die het grote beeld gemaakt heeft, heeft gekeken naar de foto van de jonge Darwin, op ongeveer de leeftijd die hij had, toen hij de Galapagos bezocht. Niet de foto die wij allemaal kennen van de oudere man met de baard.
Opvallend is dat aan zijn voeten een reuzenschildpad, een leguaan en een zeeleeuw zijn gebeeldhouwd, geen vink of spotvogel te bekennen. In het echt scharrelen er verschillende cactusvinken in de struiken en op de grond om hem heen. De aanblik van de plek waar Darwin aan land kwam, geeft een speciaal gevoel. Het geeft een extra dimensie aan het werk dat ik voor de CDF op San Cristobal deed, namelijk het fotograferen van de prachtige endemische planten, waarvan Darwin er volgens zijn aantekeningen zoveel mogelijk wilde verzamelen: “Hoewel ik erg mijn best deed om zoveel mogelijk planten te verzamelen, slaagde ik er slecht in om tien soorten te bemachtigen. Zulke kleine en ellendig uitziende onkruid had er beter aan gedaan arctisch dan equatoriaal flora te worden.” Smaken verschillen. Ik ben het niet eens met Darwin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.