Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Sluiting nieuwe kolencentrales noodzakelijk'

2 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_119185.jpg
De sluiting van een of twee van de drie gloednieuwe kolencentrales in Nederland is onontkoombaar voor de overheid om te voldoen aan het vonnis in de zogeheten klimaatzaak van Urgenda. Alleen op die manier kunnen de maatschappelijke kosten relatief laag blijven, zo blijkt vrijdag uit een onderzoek van het onderzoeksbureau CE Delft.
In de door klimaatorganisatie Urgenda aangespannen zaak is vastgesteld dat Nederland de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent moet hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Het kabinet heeft aangegeven het vonnis effectief en tegen zo laag mogelijke kosten te willen uitvoeren.
Het onderzoek toont aan dat het kabinetsplan voor sluiting van twee oudere kolencentrales en enkele aanvullende maatregelen, zoals het afvangen van CO2, niet genoeg is. Het zou slechts zorgen voor de helft van de benodigde broeikasgasreductie van 15 miljoen ton.
De aanvullende maatregelen die nodig zijn, zouden jaarlijks 400 miljoen tot 600 miljoen euro kosten. Dat komt neer op 50 tot 80 euro per huishouden per jaar. De studie werd uitgevoerd op verzoek van Eneco en European Climate Foundation (ECF).
Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat onderzoek wordt gedaan naar verschillende mogelijkheden om de inzet van kolencentrales af te bouwen. Daarbij wordt onder meer gekeken wat de effecten zijn van sluiting voor het milieu, maar ook voor de kosten en de zekerheid dat energie kan worden geleverd.
De uitkomsten van de onderzoeken en wat het kabinet wil, zullen in het najaar bekend worden gemaakt. Het kabinet kijkt daarbij ook naar het onderzoek van CE Delft. Het zal het rapport betrekken bij de besluitvorming.
Bron: ANP

Meer over:

kolen, kolencentrale

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

henkdaalder
henkdaalder25 dec 2016 - 21:07

CE Delft kijkt met een extreem neoliberale tunnelvisie naar centrales.
Het sluiten van nederlandse centrales is een fake oplossing. Onze stroom komt dan gewoon van Duitse centrales.
Daardoor zou onze stroom nog meer CO2 veroorzaken dan wanneer we onze eigen centrales stoken.
Wij kunnen zelf kiezen HOE we onze centrales gebruiken.
Wij kunnen kiezen om er biomassa in te stoken.
Wij kunnen kiezen om ze verplicht CCS2 te laten toepassen.
Dan zijn ze ook klimaat neutraal, zonder dat er bossen voor gekapt worden.

Als we zelf onze centrales verplichten CCS2 toe te passen, hebben we ook geen russisch aardgas nodig, van de chanterende dictator Putin
Alleen als we zelf zorgen dat wij zelf onze stroom schoon  opwekken, verlagen we onze CO2 uitstoot.
CE Delft, de PvdA en andere kolenexit adepten, maken ons alleen maar afhankelijk van Putin, zonder onze CO2 uitstoot echt aan te pakken.

Daarom moeten we centrales open houden, en ze klimaat neutraal maken, verplicht.
Duurzaam opgewekte stroom, uit wind en zon, heeft toch voorrang, dus de centrales stoken alleen als het echt nodig is.
Die voorrang ontkennen clubs as GroenLinks en Greenpeace, maar die voorrang voro duurzaam is juist een van de verworvenheden van de EU.

CCS2 is de sterk verbeterde opvolger van CCS.
Het verouderde CCS vangt CO2 af en pompt dat in de grond, daarvoor zijn dure pijpleidingen nodig en wie wil er CO2 onder zijn voeten?
Ook in de Noordzee moeten dergelijke putten eeuwig bewaakt worden

CCS2 vangt de CO2 af op dezelfde manier, maar fixeert het gas daarna tot een vaste stof, in een reactie met het mineraal Olivijn.
Een centrale stookt een berg steenkool op, en een berg Olivijn,  en produceert een berg magnesiumcarbonaat en zand. Dat blijft er over als CO2 reageert met Olivijn. Die nieuwe stof kan goed in bijvoorbeeld beton verwerkt worden.

Wat CE Delft ook niet deed, is even verder kijken, want tunnel visie.
Die nieuwe techniek, kunnen we exporteren, er moeten na onze centrales, nog 3000 andere CCS2 krijgen, om Nederland te redden van de zeespiegelstijging.
Het verplichten van CCS2 zorgt ook voor meer werk voor mijnwerkers, en handel in Olivijn.
Centrales worden klimaat neutraal, daardoor kunnen ook traditionele kolen landen als Polen mee in de bestrijding van het klimaat probleem.

Dan is er nog een blinde vlek bij CE Delft.
Om het klimaatprobleem echt te bestrijden moeten we CO2 negatief worden, niet alleen Nederland maar de hele wereld.
Daarvoor hebben we ook die centrales met CCS2 nodig.
Maar dan moeten we steenkool vervangen door biomassa. Of restproducten uit de biobased economy.
Die brandstoffen hebben recent CO2 opgenomen uit de atmosfeer, en met CCS2 fixeren we dat ineen vaste stof.