Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Sluiting nieuwe kolencentrales noodzakelijk'

2 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
vv_newsimg_119185.jpg
De sluiting van een of twee van de drie gloednieuwe kolencentrales in Nederland is onontkoombaar voor de overheid om te voldoen aan het vonnis in de zogeheten klimaatzaak van Urgenda. Alleen op die manier kunnen de maatschappelijke kosten relatief laag blijven, zo blijkt vrijdag uit een onderzoek van het onderzoeksbureau CE Delft.
In de door klimaatorganisatie Urgenda aangespannen zaak is vastgesteld dat Nederland de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent moet hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Het kabinet heeft aangegeven het vonnis effectief en tegen zo laag mogelijke kosten te willen uitvoeren.
Het onderzoek toont aan dat het kabinetsplan voor sluiting van twee oudere kolencentrales en enkele aanvullende maatregelen, zoals het afvangen van CO2, niet genoeg is. Het zou slechts zorgen voor de helft van de benodigde broeikasgasreductie van 15 miljoen ton.
De aanvullende maatregelen die nodig zijn, zouden jaarlijks 400 miljoen tot 600 miljoen euro kosten. Dat komt neer op 50 tot 80 euro per huishouden per jaar. De studie werd uitgevoerd op verzoek van Eneco en European Climate Foundation (ECF).
Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat onderzoek wordt gedaan naar verschillende mogelijkheden om de inzet van kolencentrales af te bouwen. Daarbij wordt onder meer gekeken wat de effecten zijn van sluiting voor het milieu, maar ook voor de kosten en de zekerheid dat energie kan worden geleverd.
De uitkomsten van de onderzoeken en wat het kabinet wil, zullen in het najaar bekend worden gemaakt. Het kabinet kijkt daarbij ook naar het onderzoek van CE Delft. Het zal het rapport betrekken bij de besluitvorming.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.