Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Sluiting Hemwegcentrale spaart geld uit'

29 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-NIETHERGEBRUIKEN

© Bron: ANP JOHN GUNDLACH

Als de Hemwegcentrale in Amsterdam in 2020 wordt gesloten, kan Nederland 1,4 miljard euro in zijn zak houden dat anders zou moeten worden besteed aan maatregelen om gezondheids- en klimaatschade tegen te gaan. Dat blijkt uit een berekening van Natuur & Milieu.

Schadelijke uitstoot

De berekening is gebaseerd op de hoeveelheid schadelijke stoffen die de kolencentrale zou uitstoten tussen 2020 - het eerst mogelijke moment om de centrale te sluiten - en 2034, als de levensduur van de centrale afloopt. Zonder die schadelijke uitstoot hoeft er dus fors minder geld te worden besteed aan het herstellen van schade aan natuur, klimaat en gezondheid, betoogt Natuur & Milieu.

55 miljoen

De Hemwegcentrale is volop in het nieuws. Leverancier van duurzame energie Vandebron bood onlangs 1 miljoen euro voor de sluiting. Dat bod werd door eigenaar Nuon afgewezen. Vervolgens deden zowel de gemeente Amsterdam als Tony Chocolonely ('slaafvrije' chocola) er een schepje van elk 1 miljoen bovenop. Voor Nuon zijn de aanbiedingen intussen aanleiding om in gesprek te gaan met de Rijksoverheid over de centrale. Het energiebedrijf staat naar eigen zeggen open voor vervroegde sluiting, maar ook voor verkoop (marktwaarde 250 miljoen euro). In alle gevallen moet er een goede vertrekregeling komen voor de tweehonderd werknemers. Dat zou 55 miljoen euro kosten, aldus Nuon.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar