Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Sluit de winkeldeuren als de airco aanstaat’

  •  
17-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Winkel airco

© Pixabay

Kleding-, schoenen- en modezaken moeten hun deuren dichthouden om energie te besparen, zoals in het geval van een airco die in de zomer aanstaat. Daartoe roept INretail op, de branchevereniging van winkeliers. "Deuren open terwijl de airco aanstaat is een fenomeen waar we op dit moment vanaf moeten", zegt directeur Jan Meerman na berichtgeving door de NOS.

Daarbij wijst Meerman ook op de hoge energiekosten voor winkeliers vanwege de sterk gestegen energieprijzen als gevolg van de inval in Oekraïne door Rusland.

Dichthouden bespaart energie

INretail ziet het liefst dat winkels de deuren altijd dichthouden als er energie verbruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan deuren van winkels die in de winter openstaan terwijl de verwarming aanstaat. "Ruw geschat kunnen ondernemers ongeveer 30 procent energiekosten besparen met deze maatregel", zegt Meerman.

Hij verwacht dat andere sectoren ook navolging zullen geven aan de oproep van INretail. "Iedere nuchter denkende sector gaat hierin mee", voorziet Meerman.

Meer energiebesparende maatregelen

De brancheorganisatie wil ook dat winkeliers meer aandacht hebben voor andere energiebesparende maatregelen, zoals verlichting en isolatie. Daar moet vooralsnog de verhuurder voor zorgen, zegt Meerman. "Wat mij betreft moet dat hoger op de prioriteitenlijst van de verhuurders komen. Een jaar geleden was dit nog geen groot item, maar nu is het een grote kostenpost geworden."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.