Slow Food; een aanklacht tegen de snelle consumtiemaatschappij
• 10-05-2007
• leestijd 2 minuten
Slow Food is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor lekker, puur en eerlijk eten. We geloven in het recht op het genieten, in eten met een goede smaak die wortelt in de gastronomische traditie. We zetten ons in voor een voedselproductie waarin rekening wordt gehouden met het welzijn van het milieu, de planten, de dieren en onze eigen gezondheid. En we vinden dat de voedselproducenten daarvoor een redelijke prijs betaald moeten krijgen. Slow Food is officieel van start gegaan op 9 december 1989, toen mensen uit vijftien landen het Slow Food Manifest ratificeerden. Het manifest is een aanklacht tegen de op snelheid en productiviteit gerichte wereld van Fast Life en Fast Food, en een oproep om te genieten zonder haast maar met aandacht voor smaak, milieu en gemeenschap. Sindsdien is het slakje het symbool voor Slow Food.
Slow Food zet zich in voor puur eten door aandacht te vragen voor voedselproducten die de natuur zoveel mogelijk in ere houden. Dat betekent dat boeren rekening houden met milieu en landschap, dat visser zorgen dat de draagkracht van de zee en de rivieren behouden blijft, en dat koks de ingrediënten zoveel mogelijk recht doen. Slow Food ondersteunt producenten die zo werken met de Slow Food Foundation for Biodiversity.
Slow Food zet zich in voor eerlijk eten door consumenten en producenten bij elkaar te brengen in lokale voedselgemeenschappen, maar ook door producenten van over de gehele wereld met elkaar in aanraking te brengen. Slow Food inventariseert welke producten, dieren, planten en gerechten voldoen aan deze eisen en werkt via de Ark van de Smaak aan het behoud van bijzondere producten. Elke twee jaar kunnen producenten hun producten aan de wereld tonen op de Salone del Gusto in Turijn.