Slotmanifestatie De Kleine Aarde
• 26-11-2010
• leestijd 2 minuten
De Kleine Aarde houdt zondag 28 november z'n allerlaatste Open Dag. Door wegvallen van subsidie is er te weinig geld om duurzame producten en toepassingen te blijven ontwikkelen, voor personeelskosten en voor onderhoud. Voormalig beleidsmedewerker Jan Juffermans, komt vertellen waarom de rol van het ecopark als plek voor duurzame producten minder belangrijk is geworden.
Bijna 40 jaar lang werd in De Kleine Aarde geëxperimenteerd met duurzaamheid zoals windenergie, en presenteerde het park de zogenaamde ecologische voetafdruk. Die geeft aan hoeveel ruimte een mens gebruikt voor zijn voedselbehoeft, energie en afval.
Het aantal bezoekers liep terug bij het Ecopark, maar volgens Jan Juffermans, beleidsmedewerker van het milieucentrum duidt dat op een succes, want de duurzame innovaties die in het Ecopark werden getoond zijn nu bijna overal in Nederland te zien en zijn vaak door gespecialiseerde organisaties verder ontwikkelt.
Twee projecten van De Kleine Aarde gaan door in aparte stichtingen, namelijk de Duurzame Waardekaart, waarmee je van honderden bedrijven korting krijgt bij de aanschaf van duurzamere producten en diensten en het succesvolle project voor een driedaagse natuurervaring voor kinderen in het basisonderwijs “Het Bewaarde Land”.
Ook de scan voor de meting van de mondiale voetafdruk blijft in de lucht.
Voor het bezoekerscentrum, dat het eerste cradle-to-cradle gebouw in Nederland was, en het Ecopark wordt nu duurzaam hergebruik gezocht.
U kunt nog een laatste kijkje gaan nemen bij De Kleine Aarde, aanstaande zondag 28 november, vanaf 12.00 uur. De middag wordt besloten met een fakkeltocht naar een duurzame school en kinderspeelplaats waar de fakkels worden overgedragen aan kinderen, symbolisch bedoeld als een teruggeven van de aarde aan de kinderen waarvan we de aarde geleend hebben.