Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slome libellen in de ochtend

  •  
07-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
PHOTO-2018-07-05-08-50-26
De zomermaanden zijn een toptijd voor libellen. Veel volgroeide libellenlarven kruipen dan uit het water, waar ze hun hele larve-leven hebben doorgebracht. Ze hebben nog één vervelling voor de boeg: die van larve naar volwassen imago.

Uitsluipen

Tijdens de laatste transformatie verlaten ze hun larvehuid. Deze lege huidjes blijven op plantenstengels rondom het water achter. De verse libellen moeten eerst hun nieuwe lichaam oppompen. Met behulp van lichaamsvloeistof strekken het achterlichaam en de vleugels zich uit. Vervolgens moet de jonge libel eerst nog uitharden voordat hij kan vliegen.

Sloom

Vroeg in de ochtend zijn ook de volwassen libellen nog wat langzaam. Ze zijn zich langzaam aan het opwarmen in de zon, en daarom wat makkelijker te bekijken. Boswachter Robert Pater neemt Menno mee naar een van zijn  favoriete libellengebieden op Ameland. Tijdens zijn stageperiode heeft Robert de libellen op Ameland in kaart gebracht. Zijn lievelingslibel is de zwervende heidelibel, bekend vanwege zijn reizende karakter. Deze libellen kunnen wel 2000 km afleggen.

Meer over:

libel, ameland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.