Sinds vorige week draait de veel bejubelde documentaire Blackfish in de bioscoop. De film gaat over de beruchte orka Tilikum, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van drie individuen, waaronder een beroemde orkatrainer. Blackfish laat de gruwelijke gevolgen zien, van het in gevangenschap houden van dit soort intelligente dieren. Vanaf dit weekend is de film ook te koop op dvd.
Maar hoe intelligent zijn orka’s eigenlijk? Dat weet dé Nederlandse orkadeskundige, Astrid van Ginneken. Zij gaat al meer dan 25 jaar elk jaar naar Canada om onderzoek te doen aan de reuze dolfijnachtigen. Ze bezocht Seaworld, waar de documentaire over gaat, talloze malen en deed ook onderzoek in dolfinaria.
Orka’s zijn gemakkelijk te herkennen: ze zijn zwart bovenaan, wit onderaan en hebben een witte vlek net boven de ogen. Astrid van Ginneken, die elk jaar naar Canada afreist om het gedrag van ‘haar’ orka’s te onderzoeken, herkent ze ook aan hun geluiden, of beter gezegd hun dialect. Volgens haar zijn het niet alleen intelligente dieren, maar zijn ze ook bijzonder sociaal en hebben ze duidelijke familiebanden. Zo blijven ze hun hele leven bij hun familie.
Astrid van Ginneken is arts en wiskundige en werkt in het dagelijks leven in het Erasmus MC. Elk jaar gaat ze een maand naar Canada om binnen het Center for Whale Research onderzoek te doen aan de orka. Dat doe ze al meer dan 20 jaar. Twee jaar geleden verwerkte ze al haar ervaringen met dit bijzondere zwart-witte zeezoogdier in de Engelstalige roman ‘Togetherness is our home, An Orca's Journey through Life’, over de familiebanden tussen de orka’s, maar ook over de relatie tussen de orka en de mens. Dit boek is ook in het Nederlands vertaald en bij de
KNNV Uitgeverij
verschenen onder de titel: ‘Tuschka, het aangrijpende verhaal van een jonge orka'.