Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dassen, slimme planten, libellenlarven en alle overige onderwerpen

  •  
18-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1301 keer bekeken
  •  
Libellenlarven

© foto: P.A. Robert Foundation Collection Robert

31:35     -     Storm en strand
1:10:30  -     Briljante planten
1:39:53  -     Koolstofboeren
2:08:42  -     Libellelarven
2:31:15  -      Dijken en dassen

Briljante planten

Planten zijn zo 'braaf' nog niet. En ze zijn slimmer en sterker dan ze lijken. Dat schrijft Geert-Jan Roebers in zijn nieuwe kinderboek 'Briljante Planten'. Over hoe ze dieren voor de gek kunnen houden en waarom een saaie grasmat eigenlijk heel bijzonder is. Volgens Roebers is het kijken naar planten leuker dan het kijken naar vogels: bij vogelaars is het vaak, 'daar was een bepaalde vogel'. En weg is ie! Maar planten blijven gelukkig gewoon staan.

gras

© Pixabay

Hoe een libellenlarve zijn prooi vangt

Het libellenseizoen is nog niet begonnen. Maar de larven zijn juist het hele jaar door te vinden. Ze leven onder water, goed verscholen tussen waterplanten of in de bodem en ze jagen daar op kleine prooien. Dat doen ze op een ingenieuze manier. Maar eigenlijk weten we niet goed hoe ze dat precies doen. Libellenlarven hebben een soort vangmasker waarmee ze hun prooien in een flits van een seconde kunnen verschalken. Een soort katapult. Libellen-expert Christophe Brochard is helemaal gefascineerd door dit bijzondere trucje en heeft het ook regelmatig gefotografeerd. 

Bekijk hier een jagende larve van de blauwe glazenmaker. Gefilmd door Annette van Berkel – De Vlinderstichting. 

Bruinrode heidelibiel_bruinebikker

Bruinrode heidelibel

© Bruinekikker

Dassen en dijken

Het zijn niet alleen muskusratten en bevers die dijken onveilig maken, ook dassen weten ze steeds vaker te vinden om holen te graven. In sommige dijkdelen zijn dat er al tientallen en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Om de dassen weg te lokken worden er kunstburchten aangelegd, maar op termijn zullen alle dassenburchten in de dijken toch ontruimd moeten worden.

Bekijk een fragment over het verhuizen van dassen hier

Dassenburcht in de dijk bij Megen

Ton Popelier van AP Natuuradvies en Maaike Roij van Waterschap Aa en Maas bij een dassenburcht

© Jeannette Parramore

Koolstofboeren

IMG_2246

Als het aan Eurocommissaris Frans Timmermans ligt, wordt het vastleggen van koolstof in de bodem een nieuw verdienmodel voor agrariërs.  Carbon farming oftewel koolstofboeren moet een grote rol gaan spelen in de Europese Farm-to-Fork (van Boer-tot-Bord)-strategie om onze voedselketen te verduurzamen. Voor biologische boeren is dit al een gangbare manier van werken, zij gebruiken immers organisch materiaal als bemesting. 

Wat spoelt er met een storm aan op het strand?

eikapselwulk_leenkuiper

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar