Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slimme meeuwen

26 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
zilvermeeuw
Meeuwen blijken slimme vliegers. Sommige vogels zijn specifiek gebouwd op zweven, zoals ooievaars of grote roofvogels, terwijl veel zangvogels juist bijna alleen klapwieken. Meeuwen kunnen zweven als klapwieken en gemakkelijk switchen tussen de twee. Daardoor hebben ze een streepje voor op anders vogels. Uit GPS-onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat het daardoor mogelijk is om op een dag 'even' vanaf de meeuwenkolonie op Texel de Noordzee over te steken naar Groot-Brittannië.
Plekken waar afval staat en vuilstortplaatsen zijn geliefde eetlocaties voor meeuwen. Een aantal steden in Nederland ondervindt daarom 'overlast' van meeuwen. Datzelfde GPS-onderzoek bracht de wetenschappers in Spanje bij toeval zelfs op het spoor van een illegale vuilstort. 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.