Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slim aangelegde wegen helpen natuur

  •  
25-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
road.jpg
Als mensen wegen op een slimme manier aanleggen, kan de natuur geholpen worden. Dat schrijven Dat schrijven ecoloog prof. William Laurance (Universiteit Utrecht en James Cook Universiteit, Australië) en professor Andrew Balmford (Universiteit Cambridge) in het blad Nature.
Landbouwgebieden
Volgens Laurance kun je wegen vergelijken met onroerend goed, want het gaat om de locatie. Op goede plekken kunnen wegen helpen om de natuur te beschermen. De wegen moeten dan niet dwars door een oerwoud worden aangelegd maar in landbouwgebieden.
Minder ontbossing
Wanneer de wegen in landbouwgebieden worden aangelegd kan dit de landbouwproductie bevorderen. Zo krijgen boerderijen hogere opbrengsten waardoor de voedselveiligheid toeneemt en migranten wegblijven uit de kwetsbare junglegebieden. Ook houdt het ontbossing tegen als wegen worden aangelegd in landbouwgebieden.
Advies
Volgens de onderzoekers is er behoefte aan een wereldwijd karteringsprogramma.  Zodoende kan een advies worden geven waar wegen wèl of nìet kunnen worden aangelegd en kunnen kwetsbare gebieden worden ontzien. Ook kan advies worden gegeven welke wegen moeten worden gesloten ter voorkoming van bijvoorbeeld ernstige milieuschade.
Bron: Scientias.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.