Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slijmerig nijlpaard

  •  
01-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
412 keer bekeken
  •  
602982_98812290.jpg
Het is niet goed voor het nijlpaard als hij zich lang buiten het water begeeft. Zijn huid heeft zich namelijk aan het water aangepast.
Slijm
Als hij te lang geen bad heeft genomen scheiden de huidklieren een dun bruinrood slijm af. Dit slijm bevat erg veel zout. Als dit doorgaat ziet hij er uiteindelijk uit alsof zijn hele lichaam bloedt. In werkelijkheid is dit de manier waarop een nijlpaard zweet. Wanneer het dier geregeld een bad neemt krijgt z'n huid een mooie spekachtige glans.
Taaiheid
De huid is beroemd om z'n taaiheid en is het dikst op de plekken waar hij het vaakst wordt aangevallen door soortgenoten. Helaas is de huid van het nijlpaard erg gewild. Vooral vroeger werd hij gelooid door de leerlooiers. Het looien duurde zes jaar, maar dan was hij zo hard geworden dat hij zelfs werd gebruikt voor het slijpen van diamanten.  
Bron: Grzimek-Het leven der dieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.