Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sleutel tot succes

  •  
10-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vroeger zag het in Drenthe geel van de stengelloze sleutelbloemen. De enige plek in Nederland waar de vroege bloeier inheems voorkomt. De zeldzame plant is hier nu bijna uitgestorven en daarom heeft een groep vrijwilligers een grote reddingsactie op touw gezet.
Het herstelplan bestaat het verzamelen van zaden, de kweek en uitkruising van planten, de daadwerkelijke herintroducties en de monitoring van het succes. Science4Nature voert dit project uit in samenwerking met Werkgroep Florakartering Drenthe , Staatsbosbeheer en Provincie Drenthe .
Naam
De op een sleutelbos lijkende bloeiwijze van de sleutelbloem (Primula Vulgaris) was aanleiding tot de vorming van een legende: Sint-Petrus had, als bewaker van de hemelpoort, een prachtige sleutel- bos met gouden sleutels. Op een kwade dag echter, toen hij even in slaap sukkelde, gleed deze hem uit handen en viel op de aarde neer. Petrus liet onmiddellijk de sleutelbos terughalen maar op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een stralende tros goudgele bloemen; de plant kreeg sindsdien de naam ‘sleutelbloem’. De sleutelbloem staat ook bekend onder de naam Sint-Petruskruid en noemen de Duitsers haar Himmelschlüssel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.