Vroege Vogels

Slechtvalkenrecord

  •  
07-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_128154.jpg
Persbericht Vroege Vogels
's-Graveland, 7 augustus - In het broedseizoen 2005 is een record-aantal slechtvalken geboren in ons land. Dat maakte Peter van Geneijgen van de Werkgoep Slechtvalk zondag in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels bekend: "Er zijn minstens 30 en mogelijk 35 jongen uitgevlogen. En dan moet je bedenken dat we vijftien jaar geleden met één broedpaar en één jong dolgelukkig waren."
Het exacte aantal jongen van dit jaar is niet bekend. Dertig kuikens zijn de afgelopen jaren geringd door Van Geneijgen, dus dat is het minimum aantal. Dat betreft allemaal jongen die geboren zijn in nestkasten aan hoge gebouwen of hoogspanningsmasten. Het broedsel van slechtvalken die gebroed hebben in oude kraaiennesten kan niet precies geteld worden, maar naar verwachting zijn dat er minstens vijf geweest dit jaar.
De slechtvalk is de roofvogel die zo hoog in de voedselketen staat dat hij als ergste vogelslachtoffer geldt van de DDT-gifgolf uit de jaren vijftig en zestig. De soort was bij ons en in omliggende landen volledig verdwenen. Pas na tientallen jaren kwamen de eerste vogels weer mondjesmaat terug. In 1990 werd het eerste slechtvalk-jong geboren. Jarenlang bleef de totale oogst steken op 1 à 2 jongen, maar vanaf het eind van de jaren negentig gaan de aantallen sterk omhoog.
Volgens Van Geneijgen waren er dit jaar 15 paren die succesvol gebroed hebben. Door het winterse weer begin maart zijn de aantallen uitgevlogen jongen per nest iets lager dan de afgelopen jaren.
(Foto: Ruud Altenburg. Uitzicht vanuit de slechtvalknestkast op 110 meter hoogte aan de Nuon-centrale Hemweg. Kijk voor meer foto's, ook van jongen, in de rubriek 'Mooie Plekken'  )
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.