Er waren al een paar slechtvalken op de Hemwegcentrale, maar nu zijn er ook twee actief vanaf de voormalige Shelltoren in Amsterdam Noord, aan de oever van het IJ. Slechtvalken vallen hun prooi aan in de lucht en brengen die dan naar een hoger gelegen plaats. Daar wordt het slechtoffer verorberd. Voor de slechtvalken is een torenflat zoiets als een rots. Slechtvalken hebben hele scherpe ogen en kunnen vanaf grote hoogte hun maaltijd spotten.. “Ze kunnen vanaf de Shelltoren de duiven op de Dam zien”, aldus stadsdeelecoloog Fred Haaijen gekscherend in Het Parool.
Er is in de stad een hoop te eten voor de roofvogels. Alleen al de 2700 halsbandparkieten in Amsterdam vormen een waar feestmaal. De restanten daarvan zijn duidelijk te zien op het dak van Shelltoren. Ook kokmeeuwen en duiven staan op het menu. En voor de variatie de spreeuwen die met grote aantallen in het Centraal Station huizen. Ook zij zijn hun leven niet zeker.
Begin jaren negentig werden de eerste broedende slechtvalken in Nederland waargenomen. Groot was de verbazing toen in 2003 een broedend paar op de Hemwegcentrale in Amsterdam bleek te zitten. Sindsdien zitten ze er elk jaar. In heel Nederland zij nu zo´n zestig broedende koppels.