Vroege Vogels

Slechte 1-aprilgrap: kreeften zonder pijn in de pan…_01_04_2007

  •  
01-04-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_169736.jpg
Op 1 april is het kreeftenseizoen weer geopend. Bij de feestelijke opening van dit seizoen stond zowaar de pijnbeleving van kreeften centraal. Koks, vissers én de kersverse bijzonder hoogleraar Duurzame Schelpdiercultuur Aad Smaal stonden in de rij om op basis van niet-wetenschappelijke argumenten te beweren ‘dat kreeften geen pijn kunnen voelen en dat het daarom helemaal niet erg is om ze levend te koken’. De Dierenbescherming vindt het allemaal lijken op een slechte 1-aprilgrap…
Waarom kreeften volgens de koks, vissers en andere belanghebbenden niet zouden lijden? Omdat ze geen geluid maken als ze de pan met kokend water ingaan. Onzin, een kreeft heeft geen longen en geen stembanden dus is helemaal niet in staat om geluid te maken. Dat wil echter niet zeggen dat hij ‘dus’ ook geen pijn ervaart.
Verschillende internationale onderzoeken  tonen aan dat kreeften en krabben (en diverse inktvissen) wel degelijk pijn voelen en kunnen lijden. Kreeften reageren op een vergelijkbare manier op pijnstillers als gewervelde dieren. Verder is aangetoond dat kreeften pijnlijke objecten en ervaringen kunnen herkennen en onthouden. Fysiologische studies tonen aan dat kreeften ernstig gestrest zijn als ze worden gehanteerd of uit het water worden gehaald.
Bij de gewervelde vissen heeft de discussie over pijn en stress meer dan tien jaar geduurd. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek wordt inmiddels algemeen erkend, ook door de Nederlandse overheid en binnen de Europese Commissie, dat deze dieren wel degelijk kunnen lijden onder pijn en stress. Het is slechts een kwestie van tijd voordat men moet erkennen dat ook kreeften, krabben en inktvissen pijn en stress kunnen ervaren en dat dit consequenties zal hebben voor de manier waarop met deze dieren wordt omgegaan…

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.