'Slechte duurzaamheidscriteria biobrandstoffen'
• 07-12-2007
• leestijd 2 minuten
Uit een voorstel van de Europese Commissie waar Milieudefensie over beschikt, blijkt dat Europa niet van plan is het gebruik van biobrandstoffen duurzamer te maken. De plannen hebben negatieve gevolgen voor het milieu en kunnen ook tot problemen leiden bij de lokale bevolking in productielanden. Milieudefensie roept de Nederlandse regering en de Europese Commissie op om af te zien van de zogeheten bijmengverplichting, aangezien het voorstel geen enkele garantie op duurzaamheid geeft.
In het nu bekend geworden voorstel staat ook dat lidstaten biomassa moeten afnemen, zonder dat ze daaraan eigen, betere, duurzaamheidseisen kunnen stellen. Dat betekent onder meer dat de in Nederland door de commissie Cramer opgestelde criteria in het gedrang komen. De eisen van de Europese Commissie gaan veel minder ver. Zo worden er geen eisen gesteld ten aanzien van het behoud van bodem-, water- en grondkwaliteit in productielanden. Ook conflicten over landrechten van de lokale bevolking worden met deze voorstellen niet voorkomen.
Campagneleider Anne van Schaik: 'Europa heeft alleen een bijmengverplichting voor biobrandstof gesteld van 10 procent onder voorwaarde dat deze duurzaam geproduceerd zou kunnen worden. Dat is met dit voorstel duidelijk niet het geval. Als de Commissie niet met betere voorstellen komt, moeten de lidstaten ook geen gehoor geven aan de bijmengverplichting. Met niet-duurzame biomassa creëert Europa alleen maar nieuwe problemen, geen oplossingen.'
Zowel de Verenigde Naties als de OESO hebben zich kritisch uitgelaten over het gebruik van biomassa. De speciale rapporteur voor voedsel van de VN heeft opgeroepen tot een moratorium op de ontwikkeling van biomassa voor een periode van vijf jaar, totdat goed onderzoek is gedaan naar de gevolgen van de productie. Deze week nog heeft het International Food Policy Research Institute een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat biobrandstoffen zorgen voor hogere voedselprijzen, waar met name de allerarmsten onder te lijden zullen krijgen. Het instituut schat dat de prijzen tussen 25 en 70 procent kunnen gaan stijgen.