Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slecht jaar voor donker pimpernelblauwtje

  •  
04-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
donker_pimpernelblauwtje.jpg
De afgelopen zomer is voor veel vlinders niet gunstig geweest. Het donker pimpernelblauwtje heeft het echter nog slechter gedaan, aldus de Vlinderstichting. Volgens een telling was deze zeldzame vlinder het afgelopen jaar maar erg weinig aanwezig. 
Laag aantal
Vanaf 2002 is het donker pimpernelblauwtje bekend uit het Roerdal. Sinds die tijd wordt de soort hier op de voet gevolgd door de vlinderstichting. In 2011 werden er nog zo’n 400 blauwtjes gezien, dit jaar komt de teller niet hoger dan ruim 100. Op de topdag van 2011 werden 19 vlinders geteld, dit jaar lag de topdag in dezelfde week maar er werden slechts 9 blauwtjes gezien.
Dynamiek door rups
Rupsen van donkere pimpernelblauwtjes leven in de mierennesten van de gewone steekmier en verorberen daar het mierenbroed. De schade die ze zo aan de mieren toebrengen kan zo groot zijn dat nesten heel klein worden of zelfs verdwijnen. Verdwijnt de mierenkolonie dan wordt de plek tijdelijk ongeschikt om nog verder een populatie van de vlinder te kunnen dragen. De vlinders van de volgende generatie moeten uitwijken naar andere delen van de wegberm totdat de nesten weer hersteld zijn.
Ongunstig leefgebied
Een tweede factor ligt in het feit dat de vlinders nog steeds slechts op een wegberm voorkomen: een lang en smal leefgebied dat veel meer last van zogenaamde randeffecten heeft dan een vierkant hooiland met dezelfde oppervlakte. De herkolonisatie van de leeggevallen plekken verloopt bijvoorbeeld minder goed doordat de nieuwe mierenkolonies bij wijze van spreken maar van twee richtingen kunnen komen. Hierdoor wordt de vlinderpopulatie extra kwetsbaar.
10 voor 12
'Een vlinder die zoveel dynamiek veroorzaakt als het donker pimpernelblauwtje, heeft een netwerk van geschikte leefgebieden nodig om duurzaam te kunnen bestaan', schrijft de Vlinderstichting. Het donker pimpernelblauwtje is een van de soorten waarvoor de Campagne Tien voor 12 is gestart. Wilt u deze campagne steunen ga dan naar deze website van de Vlinderstichting en adopteer een vlinder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.