Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slecht broedseizoen voor kolganzen

  •  
26-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gans_01.jpg
De kolgans heeft een slecht broedseizoen achter de rug. Volgens waarnemers zitten er maar 5 tot 10 procent jonge vogels in de groepen ganzen, die nu naar Nederland komen om te overwinteren.

Minder ganzen

Of dat ook betekent dat er deze winter minder ganzen in Nederland zijn, hangt af van hoe koud de winter wordt, laat SOVON Vogelonderzoek weten. Hoe strenger de winter is, hoe meer ganzen in de komende maanden afzakken naar Nederland.
Bijzonder slecht
Ganzen keren rond begin november terug uit de arctische gebieden waar zij hebben gebroed. Onderzoekers analyseren de groepen vogels die neerstrijken. Al sinds het begin van deze eeuw lijkt het erop dat er steeds minder jonge vogels in Nederland en Duitsland zijn. Maar 2012 lijkt wel bijzonder slecht te zijn en zou tot de vijf slechtste broedseizoenen van de afgelopen 50 jaar behoren.

Oorzaak

SOVON is samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen en een instituut van de Wageningen Universiteit bezig met een onderzoek naar de oorzaak voor het afgenomen broedsucces onder kolganzen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.