Vroege Vogels

Slapende meeuwen

  •  
24-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2613 keer bekeken
  •  
Meeuwen

© Fotograaf: Naomi Huig

Meeuwen zijn typische zee- en kustvogels. Ze vinden er hun voedsel, dat vooral uit zeevis en bodemdieren bestaat. Toch kunnen ze ook ver landinwaarts gezien worden. De grotere meeuwen kunnen zich zelfs meer dan 100 km landinwaarts verplaatsen op zoek naar eten. Maar alle meeuwen zoeken water op om de nacht door te brengen. Zee, rivieren, spaarbekkens, plassen of havens, allemaal bieden ze hen een veilige slaapplaats.

Slaapplaatsen

Deze slaapplaatsen zijn ook geschikt om tellingen uit te voeren. Het blijft echter altijd ingewikkeld om de meeuwen te tellen, omdat ze vaak in enorme groepen bij elkaar zitten met verschillende soorten meeuwen door elkaar. Meeuwen maken alleen in het najaar en in de winter gebruik van de slaapplaatsen op het water. In het voorjaar leven en broeden ze in kolonies op land.

Starrevaart

Vogelplas Starrevaart bij Leidschendam is een wonderlijke oase in een sterk verstedelijkt gebied. Ingeklemd tussen bebouwing, tuinderijen en kassen van bloemenkwekers en de drukke A4 biedt deze plas van dertig hectare onderdak aan een grote verscheidenheid aan vogels. Zo ook in de wintermaanden aan meeuwen. De meest voorkomende meeuwensoorten die hier te bewonderen zijn, zijn de zilvermeeuw (Larus argentatus), de kokmeeuw (Larus ridibundus) en de stormmeeuw (Larus canus.) Met wat geluk kan je er zelfs ook de geelpootmeeuw (Larus michahellis) en de pontische meeuw (Larus cachinnans) bewonderen vanuit de vogelkijkhut.
Meeuwen 2

© Fotograaf: Naomi Huig

Meer over:

meeuwen, starrevaart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.