Vroege Vogels

Slangenarend hoest braakbal op | Zelf Geschoten

  •  
20-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1152 keer bekeken
  •  

Tegenwoordig verblijft de slangenarend steeds vaker ’s zomers in Nederland. Het liefst eet deze roofvogel… slangen. Onverteerbare delen van zijn prooi gooit hij er weer uit als braakbal. Een onsmakelijk gezicht! Gefilmd door Youri Jongkoen op de Veluwe.

Reptieleneter

Slangenarenden leven vrijwel uitsluitend van reptielen. Deze worden gezocht door vrij langzaam boven open gebieden te zweefvliegen met hangende poten en een naar beneden gerichte kop.

Omdat de door hen bejaagde prooidieren 's winters niet voorhanden zijn, trekken slangenarenden in de herfst naar het zuiden. De soort overwintert ten zuiden van de Sahara.

slangenarend_5b48d372177b4_medium

Slangenarend

© W. Schot

Vakantieadres

In Europa broedt de slangenarend in Zuid-Frankrijk, Spanje en Oost-Europa. Jonge slangenarenden die nog niet geslachtsrijp zijn zwerven gedurende de zomer over heel Europa. En zo kan het gebeuren dat ook Nederland een vast vakantieadres is voor deze jonge slangenarenden.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.