Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slangenarend bezoekt Nederland

18 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
slangenarend---Fotograaf--bonteklepper

© Slangenarend - Fotograaf: bonteklepper

In de zomermaanden kun je in Nederland steeds vaker de slangenarend tegenkomen. Wat is dat eigenlijk voor een vogel en wat is zijn toekomst in Nederland?
De slangenarend is een vrij grote arend met een flinke, uilachtige kop en grote gele ogen. Zoals zijn naam doet vermoeden is hij gek op slangen. Vanaf een grote hoogte van wel 500 meter zweeft hij met z’n kop naar beneden op zoek naar een prooi. En net als een torenvalk kan deze arend 'bidden'. In Nederland staan de ring- en gladde slang op het menu. Ook adders, hazelwormen en andere hagedissen worden gevangen.
slangenarend---Fotograaf--o.w.zijlstra

© Slangenarend - Fotograaf: o.w.zijlstra

Zwarte wouw probeert een slang af te pakken van de grotere slangenarend. Fotograaf: o.w.zijlstra.
In Europa broedt de slangenarend onder andere in Zuid-Frankrijk en Spanje. Jonge slangenarenden zwerven gedurende de zomer over heel Europa. Tot het midden van de jaren ’90 was deze vogel maar zeer zelden in Nederland te zien, maar sinds die tijd bezoeken ze ons land steeds vaker. Deze zomer wordt er regelmatig een slangenarend gezien op het Dwingelderveld.
De grote vraag is of de slangenarend ooit in Nederland zal gaan broeden. Gezien de hoeveelheid slangen en reptielen zou dat zomaar kunnen.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.