Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Slangen zijn vergevingsgezind

  •  
24-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
cobra.jpg
Van het gif dat een volwassen koningscobra produceert, kunnen meer dan 20 mensen overlijden als ze niet worden behandeld. Een 35-jarige man uit Ridderkerk ligt momenteel in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis na een beet van de 4,5 meter lange slang die hij thuis hield. ,,De komende 24 uur zijn cruciaal, de kans is aanwezig dat de beet fataal blijkt'', zegt bioloog en slangendeskundige Freek Vonk van onderzoeksinstituut Naturalis.

Droog

Meestal injecteren slangen geen gif als ze mensen bijten, zegt Vonk. ,,De beten zijn vraag droog, zoals dat heet. Een slang heeft maar een beperkte hoeveelheid gif, dat willen ze niet aan mensen verspillen omdat ze ons niet als voedsel zien.''
Aantikken
Slangen zijn volgens Vonk zuinig op hun gif. ,,Slangen zijn eigenlijk heel vergevingsgezind, ze tikken je alleen even aan als je te dichtbij komt. Bij een slangenbeet is het volgens Vonk belangrijk om zo snel mogelijk een bandage aan te leggen, zodat het gif niet in de bloedbaan terecht komt.
Strengere regels
In de politiek wordt gesproken over het verscherpen van de regels om thuis exotische dieren te houden. ,,Op zich is daar niets mis mee, maar je moet het zeker niet gaan verbieden. Zo snel als het verboden is om slangen thuis te houden, gaat het de illegaliteit in en dat is nog veel erger'', benadrukt Vonk.
Jungle
De bioloog begrijpt wel waarom mensen thuis giftige slangen willen houden. ,,Niet iedereen heeft de mogelijkheid heeft om de hele wereld over te reizen om dieren in het wild te zien, je haalt hiermee een stukje jungle in huis.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.