Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slakkenparadijs van Nederland

31 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oorvormige glasslak

© Foto: Ingrid Margry-Moonen

In deze tijd van het jaar kom je lang niet overal slakken tegen. Maar in een gebied dat wel het Slakkenparadijs van Nederland wordt genoemd, ligt dat natuurlijk anders. Het gaat om De Scheeken, dat ligt vlak bij Liempde in Brabant, in het Groene Woud. Mogelijk komen daar zelfs de meeste soorten van Nederland voor.

Doorschijnende slak

Slakkendeskundige Kees Margry is helemaal weg van de oorvormige glasslak, een soort die die houdt van vocht. Het huisje van de oorvormige glasslak is doorschijnend met een lichtbruin tot geelgroene kleur. Het is een zeer dunschalig, fragiel, langgerekt oorvormig huisje waarvan de twee vlakke windingen zeer snel in grootte toenemen. De lichaamswinding is sterk verbreed en omvat ruim de helft van de totale breedte. 
Opvallend aan deze slak is dat het dier te groot is om zich nog in het huisje te kunnen terugtrekken en heeft het uiterlijk van een naaktslak. De kleur is donkergrijs, met soms iets lichtere kop en staartpunt.

Meer over:

slak

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

klari
klari31 mrt 2017 - 13:24

Ik had hem nog nooit gezien en dacht in eerste instantie dat de ene slak een andere te pakken had.

Jaap Cost Budde
Jaap Cost Budde31 mrt 2017 - 12:43

geweldig mooi beestje