Vroege Vogels

Slak geïnfecteerd door parasiet

  •    •  
02-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1407 keer bekeken
  •  
Vrijwel elke diersoort heeft last van een bepaald soort parasiet. Elke parasiet heeft weer een eigen manier van overleven. Zoals de soort die op een vreemde manier profiteert van de barnsteenslak.
Deze parasiet (Leucochloridium paradoxum) heeft een levenscyclus waarbij hij vogels en de barnsteenslak als gastheer heeft. De wormachtige parasiet plant zich voort in het lichaam van een vogel. De eitjes van de worm verlaten de vogel samen met de uitwerpselen. Het is de bedoeling dat de eitjes in een oeverland van zoet water vallen, waarna ze zich ontwikkelen tot zwemmende larven en zo een barnsteekslak infecteren.
Wanneer de parasiet zich in de slak vestigt, heeft hij een aparte manier om gebruik te maken van deze gastheer. Delen van de parasiet vullen de tentakels van de slak zodat de slak ze niet meer kan intrekken. Deze delen zijn opvallend gekleurd en maken een pulserende beweging. De vogels zien de opvallende tentakels als een lekker hapje. Een vogel eet de slak op en het cirkeltje is rond.

Meer over:

slak, barnsteenslak
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

GerardSchol
GerardSchol2 apr. 2017 - 22:06

Kunnen alleen maar vogels geïnfecteerd worden of vallen er ook andere slachtoffers?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.