Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slachthuis in Tielt moet gesloten blijven

4 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
varken_slachthuis.jpg

© Een zeug op weg naar het slachthuis. Foto: MargreetS

Van heropening van het omstreden varkensslachthuis in het West-Vlaamse Tielt kan voorlopig geen sprake zijn. De Raad van State oordeelde maandag dat het bedrijf zelf de sluiting ongedaan kan maken door een aanvaardbaar actieplan voor te leggen waardoor de wantoestanden niet meer kunnen voorkomen. 

Tijdelijke sluiting

Het slachthuis werd twee weken geleden door de minister van Dierenwelzijn Ben Weyts tijdelijk gesloten, nadat er filmbeelden van gruwelijke mishandeldelingen van varkens naar buiten waren gekomen. De directie stapte uit protest tegen de sluiting naar de Raad van State. Die is van mening dat de overtredingen die de inspectie vaststelde niet worden weerlegd door het bedrijf. De zaak wordt over twee weken verder behandeld.

Demonstratie

Maandagmorgen eisten zo’n vijfhonderd demonstranten de definitieve sluiting van het slachthuis, of de garantie dat er geen dieren meer worden mishandeld. Buurtbewoners en dierenrechtenorganisaties betoogden voor de poorten van het bedrijf met spandoeken en pamfletten. Het slachthuis levert ook aan Nederland, maar welke slagers het vlees verkopen wil de keurslagersorganisatie niet zeggen.

Petitie

Vrijdag maakte Animal Rights bekend dat de petitie om het slachthuis definitief te sluiten 157.000 handtekeningen in Nederland en België heeft opgeleverd. 
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.