NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slaapplaatstelling van grutto's valt in het water

3 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Jaarlijks strijken er duizenden grutto’s neer op een unieke zomerpolder in de Alde Feanen. Op de Wyldlannen verzamelen ieder jaar ruim vierduizend grutto’s om bij te komen van hun lange tocht uit het zuiden. Er is genoeg voedsel en de dieren kunnen lekker opvetten voorafgaand aan het broedseizoen.

De vogels profiteren volop van het aanwezige water in de zomerpolder. In de winter komt de polder onder water te staan en in het vroege voorjaar gaan de pompen aan. Als het waterpeil precies goed is, zo’n 10 centimeter diepte, gaan de pompen uit en is het wachten op de grutto’s, die met hun lange snavels in de bodem zoeken naar voedsel.

Dit jaar loopt het anders

Ieder jaar worden slaapplaatsen van grutto’s door SOVON geteld om zo te weten te komen hoe het met de grutto’s gesteld is. Halverwege maart komen de eerste grutto’s aan en de aantallen op deze slaapplaatsen lopen dan razendsnel op. De slaapplaats op de Wyldlannen is al enkele jaren de grootste slaapplaats van Nederland.

Maar dit jaar loopt het anders. Door wekenlange regenval en stormachtige wind staat het waterpeil in de zomerpolder hoog. Te hoog, zo lijkt het. Want de grutto’s laten zich niet zien. Maar waar zijn ze dan wel? De ploeg van Vroege Vogels TV gaat op zoek.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.