Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Slaapplaatstelling

18 mrt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
IMG_1736.jpg

© Foeragerende grutto's Tellende onderzoekers Olaf Klaassen (l) en Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek Nederland.

In het vroege voorjaar zitten de grutto's nog niet bij hun nestplekken, maar verzamelen ze zich op ondergelopen weilanden om bij te tanken na de trek uit het zuiden. 's Avonds kruipen ze op een kluitje bij elkaar om veilig, met de poten in het water te slapen. Een uitgelezen kans voor vogeltellers om tellingen te doen.
IJslanders
De aantallen slapende grutto's zeggen in deze tijd van het jaar niet per se iets over de stand van de vogels in ons land. Op de slaapplaatsen zitten ook veel vogels van een andere 'ondersoort', die nog doortrekt naar IJsland.
SOVON_01
Tellende onderzoekers Olaf Klaassen (l) en Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek Nederland.
Puzzelstukjes
'Maar deze tellingen zeggen wel van alles over het belang van deze slaapplaatsen', zegt Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek Nederland. 'Naast de rijstvelden van West-Afrika, Spanje, en Portugal, zijn deze verzamelplekken in Nederland een essentieel puzzelstuk in het leven van de grutto's. Als we de grutto willen behouden, zullen we ook voor deze slaapplaatsen moeten zorgen.'

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.