Vroege Vogels

Slaapplaatstelling

  •    •  
18-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IMG_1736.jpg

© Foeragerende grutto's Tellende onderzoekers Olaf Klaassen (l) en Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek Nederland.

In het vroege voorjaar zitten de grutto's nog niet bij hun nestplekken, maar verzamelen ze zich op ondergelopen weilanden om bij te tanken na de trek uit het zuiden. 's Avonds kruipen ze op een kluitje bij elkaar om veilig, met de poten in het water te slapen. Een uitgelezen kans voor vogeltellers om tellingen te doen.
IJslanders
De aantallen slapende grutto's zeggen in deze tijd van het jaar niet per se iets over de stand van de vogels in ons land. Op de slaapplaatsen zitten ook veel vogels van een andere 'ondersoort', die nog doortrekt naar IJsland.
SOVON_01
Tellende onderzoekers Olaf Klaassen (l) en Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek Nederland.
Puzzelstukjes
'Maar deze tellingen zeggen wel van alles over het belang van deze slaapplaatsen', zegt Albert de Jong van SOVON Vogelonderzoek Nederland. 'Naast de rijstvelden van West-Afrika, Spanje, en Portugal, zijn deze verzamelplekken in Nederland een essentieel puzzelstuk in het leven van de grutto's. Als we de grutto willen behouden, zullen we ook voor deze slaapplaatsen moeten zorgen.'
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.