Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Skries, ljip en hjerringslinder, de vogels van Friesland

3 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1253 keer bekeken
kieviet-met-jong_DanielleHeskam
Het winterkoninkje dat klein jantje wordt genoemd in Noord-Holland, de witte kwikstaart die in het Fries boumantsje heet, de fuut die in Groningen doeker heet, elke streek in Nederland heeft zo zijn eigen namen voor vogels. Friesland met een eigen taal heeft een keur aan prachtige vogelnamen.

Friese vogelnamen

In Vroege Vogels een lesje Friese vogelnamen door Sake P. Roodbergen, oud-onderwijzer, oud-bestuurslid van de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten en tevens schrijver van het boek 'De Kievit', ook in het Fries verschenen als De Ljip.

Het lijkt erop dat in het 'Frysk' de vogelnamen vaker naar gedrag of uiterlijk verwijzen dan naar bijvoorbeeld het geluid. Al heet onze nationale vogel in Friesland de skries, omdat de Friezen vinden dat de grutto 'skries' roept.

Enkele andere sprekende voorbeelden: de domeny lister met bef is de beflijster, de unwaersfugel (de ‘slecht weer vogel’)  is de stormmeeuw, de heidehipper de  tapuit en de dubele lister de (twee keer zo grote) grote lijster.
Test jouw Friese vogelkennis met onze quiz:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar