Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Skries, ljip en hjerringslinder, de vogels van Friesland

  •  
03-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5588 keer bekeken
  •  
kieviet-met-jong_DanielleHeskam
Het winterkoninkje dat klein jantje wordt genoemd in Noord-Holland, de witte kwikstaart die in het Fries boumantsje heet, de fuut die in Groningen doeker heet, elke streek in Nederland heeft zo zijn eigen namen voor vogels. Friesland met een eigen taal heeft een keur aan prachtige vogelnamen.

Friese vogelnamen

In Vroege Vogels een lesje Friese vogelnamen door Sake P. Roodbergen, oud-onderwijzer, oud-bestuurslid van de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten en tevens schrijver van het boek 'De Kievit', ook in het Fries verschenen als De Ljip.

Het lijkt erop dat in het 'Frysk' de vogelnamen vaker naar gedrag of uiterlijk verwijzen dan naar bijvoorbeeld het geluid. Al heet onze nationale vogel in Friesland de skries, omdat de Friezen vinden dat de grutto 'skries' roept.

Enkele andere sprekende voorbeelden: de domeny lister met bef is de beflijster, de unwaersfugel (de ‘slecht weer vogel’)  is de stormmeeuw, de heidehipper de  tapuit en de dubele lister de (twee keer zo grote) grote lijster.
Test jouw Friese vogelkennis met onze quiz:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.