Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Sinds 30 jaar meer voorplanting grote vos in Nederland

7 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Grote vos

© Fotograaf: vlindervrouwke

In 1996 werd voor het laatst een rupsennest gevonden van de grote vos. De vlinder was bijna verdwenen uit ons land. In 2011 en 2014 waren er veel waarnemingen, maar de daaropvolgende jaren nam het aantal weer sterk af. Voortplanting werd bijna nooit waargenomen: van 2000 tot en met 2018 zijn slechts 3 gedocumenteerde rupsen waarnemingen gedaan in Nederland.

Rupsen gevonden

In mei en juni 2019 zijn al op zes verschillende plaatsen in Nederland rupsen van de grote vos gevonden. Opvallend is dat de rupsen verspreid over heel Nederland zijn aangetroffen: Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Drenthe en Noord-Holland. En omdat de vlinders van de zwerflustige grote vos dit voorjaar overal in Nederland zijn opgedoken, is het de vraag of de grote vos zich nog op andere plaatsen in Nederland voortplant.
In 2018 waren de vlinders al veel meer te zien dan in 2016 en 2017, maar dit jaar is het aantal waarnemingen opvallend hoog. Deze toename hangt mogelijk samen met de eveneens hoge aantallen vlinders in onze buurlanden, en met de voortdurende oostenwind in 2018, waarmee vlinders uit het oosten kunnen zijn gekomen. Zo werden er ook weer oostelijke vossen gezien. De vraag is of de soort zich nu voor langere tijd kan vestigen in Nederland.

Hoe kan je de rupsen herkennen?

De rupsen van de grote vos zijn herkenbaar aan de combinatie van de vertakte oranje stekels en de blauwzwarte kleur, afgewisseld met oranjebruine lengtestrepen. De rupsen leven net als die van de kleine vos in groepen van tientallen tot enkele honderden rupsen bij elkaar. Dat de rupsen van de grote vos toch niet vaak gezien worden, heeft vermoedelijk te maken met hun levenswijze. De rups leeft van verschillende soorten bomen en struiken. De Nederlandse rupsen vondsten werden gedaan op wilgen en zoete kers. Daarnaast bevinden de rupsennesten zich hoog in struiken en jonge bomen, tot ten minste tien meter boven de grond.
Eenmalig gebruiken rups grote vos

© Fotograaf: Bram Omon

De rups van de grote vos. Fotograaf: Bram Omon

Geef je waarnemingen door!

Het is goed mogelijk om de komende weken rupsen van de grote vos te vinden op geschikte locaties wilgen, iepen, zoete kersen en andere waardplanten. Maak altijd een foto, zodat de waarneming gecontroleerd kan worden. Melden kan via Telmee , Waarneming.nl of Tuintelling.nl. Op die manier kunt u bijdragen aan de kennis over deze mooie vlindersoort!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.