Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Silence of the Tides: een documentaire over de Waddenzee

  •  
04-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3116 keer bekeken
  •  
Silence-of-the-Tides-1000x563

De Waddenzee is het grootste natuurgebied van Nederland. En verandert met de minuut door de werking van het getij. Maar het is niet alleen een belangrijk gebied voor miljoenen trekvogels en zeehonden. Ook de mens is afhankelijk van de Waddenzee. In de nieuwste documentaire Silence of The Tides van regisseur Pieter-Rim de Kroon is de eb en vloed van het gebied de rode draad. De film die vanaf komende donderdag in de bioscoop draait gaat over hoe mens en natuur zich tot elkaar verhouden. Van foeragerende steltlopers tot een overvliegende F16.

Contrasten

Op het ene moment in de film zie je hoe een slijkgarnaal aan het wroeten is in de Waddenbodem. Je hoort hoe het dier daarbij een wonderlijk knisperend geluid maakt. En dan schrik je op door een oefening van een straaljagerpiloot, die boven Vlieland een nagebouwd huis bombardeert. In documentaire zitten prachtige natuurbeelden van kwallen, vechtende zeehonden en enorme spreeuwenwolken. Maar ook postbode Hannie, die met zijn eenmanslocomotiefje de post bezorgd op enkele Duitse Waddeneilanden. Silence of the Tides is een film van vele contrasten. Zowel de natuur komt aan bod, als de mens, die leeft met het landschap.

Volgens de makers

Silence of the Tides is ‘een film die in-en uitademt met de getijden van het Werelderfgoed Waddenzee, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent’, aldus de makers. Het gaat over eb en vloed, over leven en dood, dag en nacht, storm en stilte en de massa versus het individu.

Silence of the Tides

Silence of the Tides

© Pieter-Rim de Kroon

Andere films

Met zijn vorige documentaire ‘Hollands Licht’ won Pieter-Rim de Kroon een Gouden Kalf. Deze film uit 2003 film is een zoektocht naar het licht van de Lage Landen, dat dankzij de 17e eeuwse schilderkunst wereldberoemd is geworden. In de documentaire doen de makers een poging om deze mythe te ontrafelen met behulp van kunstenaars en wetenschappers. In 2012 verscheen zijn film V.I.S.S.E.N. Over de vraag wat de miljoenen Nederlanders met een visakte beweegt. Maar het gaat ook over de vissen zelf.

Hollands Licht

Hollands Licht

© Pieter-Rim de Kroon

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.