Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Sierlijke luchtacrobaten

10 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
zwaluwen_01.jpg

© Fotograaf: geugjesRia

De sierlijke vlucht van de zwaluw hoort bij de zomer. Als luchtacrobaten flitsen ze voorbij met hun herkenbare vleugelslag en gevorkte staart. Ze eten enorme hoeveelheden vliegende insecten en vangen die in volle vlucht. De wendbaarheid van de zwaluwen komt dan goed van pas. 
Boerenzwaluw en huiszwaluw worden het meest gezien maar vliegen soms kriskras door elkaar heen. In de uitzending (9 augustus 2015) bekende presentatrice Janine Abbring al dat ook zij de zwaluwen niet uit elkaar kan houden. Met deze eenvoudige tips gaat dat zeker lukken:
Boerenzwaluw ( Hirundo rustica )
Als een zwaluw naar binnen vliegt dan is het een boerenzwaluw. Het is de enige zwaluw die echt in huizen en stallen broedt. De zwaluw heeft een lange gevorkte staart en donkerblauwe bovenkant. Boerenzwaluw maakt een vrolijk kwetterend geluid (klinkt een beetje als een scholekster).
boerenzwaluw_LubbertSpaanse
Fotograaf: LubbertSpaans
Huiszwaluw ( Delichon urbicum )
Deze zwaluw bouwt het nest tegen de buitenmuur van een huis aan. Je kan de huiszwaluw goed herkennen aan de korte staart en de witte stuit. Het geluid is een krasserig gekwetter.
huiszwaluw_gerard1
 
Fotograaf Gerard1
Combineer de tips en je zal de twee zwaluwen nooit meer door elkaar halen! 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar