Shell wil CO2 terugpompen voor Noorse kust
• 09-03-2006
• leestijd 1 minuten
Noorwegen is na Saoedi-Arbië en Rusland de derde olieproducent van de wereld en beschikt ook over grote voorraden gas. Toch willen de Noren eigenlijk niet aan deze vorm van energie. Het land voorziet in zijn eigen energiebehoefte door milieuvriendelijke waterkrachtcentrales. Er lijkt weinig animo te zijn voor gascentrales vanwege de luchtvervuiling.
Gisteren lanceerden Shell en het Noorse olieconcern Statoil echter een plan die de luchtvervuiling tegen moet gaan. De CO2 uit de centrales wordt teruggepompt in de olievelden. Shell en Statoil denken op deze manier twee vliegen in één klap te slaan. Aan de ene kant is er milieuwinst doordat de vrijkomende broeigassen niet in de atmosfeer terecht komen. Aan de andere kant gaan de concerns er ook aan verdienen. De olie in de velden wordt namelijk vloeibaarder door de toevoeging van CO2. Samen met de extra druk die ontstaat in de velden, kan er meer olie en gas gewonnen worden.
Milieuverenigingen in Noorwegen lijken razend enthousiast. Per jaar zou er tot 2,5 miljoen ton CO2 kunnen worden teruggepompt, dit is vijf procent van de totale Noorse uitstoot. Het project start overigens op zijn vroegst in 2010 omdat er nog veel onderzocht moet worden.