Vroege Vogels

Shell weigert te stoppen met affakkelen

  •  
16-12-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_112175.jpg
Vandaag is een aanklacht tegen Shell Nigeria en het staatsoliebedrijf NNPC ingediend omdat zij weigeren te
stoppen met het affakkelen van gas in de Niger Delta, ondanks een bevel daartoe van het federale gerechtshof in Nigeria. Op 14 november 2005 besliste de rechter dat Shell en alle andere oliebedrijven onmiddellijk moeten stoppen met deze schadelijke praktijk.
Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij
Milieudefensie: 'Ongelooflijk dat Shell het vonnis van het Nigeriaanse gerechtshof naast zich neerlegt. Hiermee laat Shell duidelijk zien dat het niet geïnteresseerd is in de belangen van de bewoners of het milieu van de Niger Delta. Shell wil koste wat kost olie winnen op de meest goedkope manier. Zelfs als het ten koste gaat van mensen.'
In de gehele delta branden de gigantische fakkels dag en nacht, vaak vlakbij bewoond gebied. Door de giftige gassen die vrijkomen  zijn long- en ademhalingsproblemen veel voorkomende aandoeningen bij de omwonenden. De oogst raakt beschadigd door de luchtvervuiling en volgens de Wereldbank zijn de zwarte rookwolken de grootste bron van broeikasgassen
in Subsahara-Afrika. De rechter heeft aangegeven dat het affakkelen in strijd is met bepalingen in de Nigeriaanse grondwet.
Nnimmo Bassey, directeur van Environmental Rights Action (Friends of the Earth Nigeria):'Sinds de uitspraak is Shell gewoon doorgegaan met haar illegale activiteiten. Alweer heeft het bedrijf geen respect voor de wet, maar ondertussen maken ze actievoerders uit voor vandalen en saboteurs. Ik
schaam me dat onze regering zaken doet met zo'n bedrijf.'
Shell heeft een hoger beroep ingediend tegen de uitspraak van het gerechtshof. Op dinsdag 20 december vraagt zij aan de rechter om door te mogen gaan met het affakkelen van gas in afwachting van dit beroep. Tot die tijd blijft echter de veroordeling van 14 november van kracht, die Shell tot nu toe naast zich neer heeft gelegd.
De aanklacht van vandaag is ingediend door Jonah Gbemre,
vertegenwoordiger van de Iwerekan-gemeenschap in de Niger Delta. Verschillende leden van het Friends of the Earth Netwerk, waaronder Friends of the Earth Nigeria (Environmental Rights Action), Milieudefensie en Friends of the Earth International, alsmede het Climate Justice Programme ondersteunen de aanklacht.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.