Vroege Vogels

'Shell moet verantwoordelijkheid nemen'

  •  
27-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_120136.jpg
Morgenochtend, dinsdag 28 juni van 9.30 tot 10.30, houden gedupeerden van Shell, ondersteund door Milieudefensie en het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA), een zogeheten picketline voor de deur van het Circustheater waar de jaarlijkse aandeelhouders­vergadering van Shell plaatsvindt. Hiervoor zijn vertegenwoordigers van lokale gemeenschappen die nog steeds milieu- en gezondheidsschade ondervinden van activiteiten van Shell, vanuit de hele wereld naar Nederland gekomen. Ze willen Shell aanspreken op haar verantwoordelijkheid.
De gedupeerden bieden de aandeelhouders die de vergadering bezoeken het rapport ‘Lessons Not Learned – The Other Shell Report 2004’ aan dat gisteren is gepubliceerd. Hoewel Shell zegt maatschappelijk te ondernemen en lokale bevolkingsgroepen allerlei toezeggingen doet, is er weinig veranderd voor wie woont in de buurt van Shell’s raffinaderijen, pijpleidingen en opslagtanks. Van Nigeria tot Texas en van de Filipijnen tot Zuid-Afrika schiet Shell tekort tegenover het milieu en de plaatselijke bevolking.
Vera Dalm, directeur Milieudefensie: ‘We willen dat de Nederlandse en Engelse regering hun wetten aanpassen zodat Shell en andere multinationals verplicht worden de gevolgen van hun activiteiten onder ogen te zien. We willen dat Shell’s directeuren direct aansprakelijk kunnen worden gesteld, en we willen dat ondernemingen als Shell juridisch vervolgd kunnen worden in het land waar hun moedermaatschappij gevestigd is.’
Wat : picketline Shell-gedupeerden bij aandeelhoudersvergadering en grote foto’s van plekken in de wereld waar Shell problemen veroorzaakt
Waar : voor de ingang van het Circustheater, Circusstraat 4 in Scheveningen
Wanneer : dinsdag 28 juni, 9.30 - 10.30 uur
Grote foto’s van door Shell wereldwijd aangerichte schade zullen voor de ingang van het Circustheater worden geplaatst.
Meer informatie:
Download rapport ‘ Lessons Not Learned ’ (PDF)
Vorige week publiceerde Friends of the Earth Nigeria het rapport
‘Gasflaring in Nigeria’ (PDF), waar Shell en andere oliemaatschappijen schade veroorzaken door het affakkelen van gas.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.