Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechter dwingt Shell op verlaging uitstoot

  •  
28-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
shell_unsplash

© Unsplash

Olie- en gasconcern Shell wil dat de uitstoot van zijn eigen activiteiten in 2030 met 50 procent is verlaagd in vergelijking met het niveau van 2016. Dat meldde het bedrijf bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal.

In 2050 klimaatneutraal

Daarmee voert Shell zijn inspanningen om de uitstoot tegen te gaan verder op. De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019, aldus de rechters. Shell gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen. Shell wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

Topman Ben van Beurden van Shell zegt in een toelichting dat met die nieuwe doelstelling voor de uitstoot de strategie van de Brits-Nederlandse onderneming versneld wordt uitgevoerd. Ook is het volgens Shell een belangrijke mijlpaal op de weg om klimaatneutraal te worden.

Profiteren van hoge olieprijzen

Shell zette in het afgelopen kwartaal een onderliggende winst in de boeken van 4,1 miljard dollar, omgerekend ruim 3,5 miljard euro. Daarbij profiteerde Shell van de hoge olieprijzen, want een jaar eerder was de winst nog 955 miljoen dollar. De winst werd wel geraakt door de orkaan Ida die in augustus het zuiden van de Verenigde Staten trof. Die had een negatieve impact op de winstgevendheid van circa 400 miljoen dollar. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam door Ida tijdelijk stil te liggen.

Op nettobasis leed Shell wel een verlies van 447 miljoen dollar vanwege boekhoudkundige afschrijvingen op derivatencontracten, met name van gas. De totale omzet bedroeg in de afgelopen periode 61,5 miljard dollar tegen 44,7 miljard dollar een jaar terug.

Splitsing van Shell

Woensdag werd nog bekend dat de activistische aandeelhouder Third Point wil dat Shell zich opsplitst in een bedrijf dat zich bezighoudt met olie en gas en een bedrijf dat juist inzet op hernieuwbare energie. Volgens Third Point zou de splitsing duidelijkheid verschaffen over de strategie. Ook zouden de twee bedrijven verschillende soorten investeerders aantrekken.

Third Point nam recent een belang in Shell van meer dan 750 miljoen dollar, aldus persbureau Bloomberg. Daarmee zou het direct een van de grootste aandeelhouders zijn. De totale marktwaarde van Shell is ongeveer 190 miljard dollar.

Reacties

Milieudefensie vindt dat de nieuwe doelstelling onvoldoende is. "Het leeuwendeel van de uitstoot van Shell, zo’n 90 procent, zit in de verkoop van de producten. Om aan het vonnis van de rechtbank te voldoen zal Shell dus nog grote stappen moeten zetten. We roepen Shell op om zo snel mogelijk al zijn emissies te halveren, dus ook die van zijn producten", zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie.

Follow This, dat als aandeelhouder van Shell actie voert voor een sterk dalende uitstoot, sluit zich daarbij aan. "De olifant in de kamer is de emissie die vrijkomt wanneer de fossiele brandstoffen worden verbrand. Het zetten van doelen op de operationele emissies is zoals een tabaksfabrikant die belooft zelf minder te gaan roken, maar sigaretten blijft verkopen", aldus Mark van Baal van Follow This.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.