Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Shell en Nigeria falen in reiniging delta

  •  
04-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olie_33.jpg
Verscheidene organisaties, waaronder Amnesty International en Milieudefensie, hebben maandag een vernietigend rapport gepubliceerd over de falende aanpak van Nigeria en Shell om de door olie vervuilde Nigerdelta schoon te maken.
In 2011 stelde het milieuprogramma van de VN vast dat Shell ernstig tekortschoot in het schoonmaken van de olievervuiling. Zo bleken plekken waarvan Shell beweerde dat ze waren gereinigd, nog steeds vervuild te zijn. De Nigeriaanse overheid had de VN verzocht om het onderzoek, dat betaald werd door Shell. Uit het rapport bleek verder dat Nigeriaanse autoriteiten bedrijven als Shell niet controleerden. Sinds het onderzoek is het Nederlands-Britse oliebedrijf volgens de organisaties doorgegaan met het gebruiken en verdedigen van reinigingsmethodes van olievlekken die de Verenigde Naties als inadequaat hebben bestempeld.
,,Uit onze evaluatie van het VN-rapport, waarin 27 zeer specifieke aanbevelingen aan Shell en de Nigeriaanse overheid worden gedaan, blijkt dat 3 jaar later nog geen enkele aanbeveling is uitgevoerd'', zegt Nicole Sprokel van Amnesty International. Volgens haar is het lastig voor de getroffen vissers en boeren om hun recht te halen in Nigeria en kijken ze daarom over de grens. Zo heeft het Nigeriaanse dorp Bodo Shell in Engeland voor de rechter gedaagd om compensatie te eisen voor olielekkages, veroorzaakt door criminelen die de pijplijnen willen aftappen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.