Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Shell eist dwangsom van Greenpeace

  •  
21-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
greenpeace-actie.jpg
In het proces tegen actievoerders van Greenpeace vraagt Shell de rechter om het opleggen van een dwangsom van 1 miljoen euro.
Greenpeace voerde de afgelopen maanden wereldwijd campagne tegen de olieboringen van Shell in het kwetsbare Noordpoolgebied. Afgelopen vrijdag maakten actievoerders daarom benzine tanken tijdelijk onmogelijk bij meer dan zeventig pompstations door de vulpistolen met fietssloten vast te maken. Shell verwijt Greenpeace dat daarmee de veiligheid van tankpersoneel en klanten in gevaar is gebracht. Greenpeace eist publiekelijke rectificatie van Shell voor deze bewering. "Een van de machtigste bedrijven van de wereld vraagt een onwaarschijnlijk hoge dwangsom vanwege geweldloos protest," zegt Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland. "Ik noem dit het monddood maken van de democratische ruimte."
 
"We zijn er nog niet"
Begin deze week bleek dat Shell vanwege technische problemen met een veiligheidsschip niet meer naar olie mag boren. Dit seizoen kan het oliebedrijf alleen maar voorbereidende werkzaamheden uitvoeren rondom de beoogde boorputten. Deze week riepen zowel het Britse als het Europese Parlement op tot een moratorium op boren in het Noordpoolgebied.  Toch zijn we er nog niet, aldus Sylvia Borren. "Shell moet het niet alleen voor dit seizoen voor gezien houden, maar er voor altijd wegblijven. Hoe meer mensen aan Shell laten weten dat ze tegen olieboringen op de Noordpool zijn, hoe beter."
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.