Vroege Vogels

Shell boort in beschermd natuurgebied

  •  
21-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gas_06.jpg
Shell boort naar schaliegas in beschermd natuurgebied in het Argentijnse Patagonië. Dat blijkt uit een rapport van Milieudefensie en Argentijnse onderzoekers. Shell houdt bij boringen geen rekening met de belangen van omwonenden en de kwetsbare Patagonische natuur en overschrijdt diverse van haar eigen richtlijnen.
Milieudefensie deed samen met de Argentijnse milieuorganisatie Observatorio Petrolero Sur onderzoek naar Shells activiteiten in het schaliegasveld Vaca Muerta in Patagonië. Daaruit blijkt dat een van de concessiegebieden van Shell deels overlapt met het beschermde natuurgebied Acua Mahuida en Shell boringen uitvoert in de meest kwetsbare zone van dit gebied. Ook troffen de onderzoekers ernstige vervuiling aan en blijkt dat Shell de belangen van omwonenden schaadt. Actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde zaterdag aandacht aan de misstanden.
Boren in kwetsbaar natuurgebied
In het beschermde natuurgebied Acua Mahuida, dat bijzondere diersoorten zoals pampakatten, roofvogels en lama's herbergt, heeft Shell inmiddels drie schaliegasputten geboord en plannen om er nog veel meer te fracken. Volgens Shell liggen deze putten net buiten de huidige grenzen van het park, maar in een jaren geleden ingediend en door bureaucratie nooit geratificeerd uitbreidingsplan vallen de boorputten binnen de grenzen. Eén put valt zelfs binnen de extra beschermde, kwetsbare zone.
Tweede Kamer
Vanmiddag overhandigen de twee Argentijnse gasten van Milieudefensie de eerste exemplaren van het rapport 'Heading south – The dash for unconventional fossil fuels in Argentina' aan Tweede Kamerleden en roept hen op Shell aan te spreken op het naleven van de OESO-richtlijnen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.