Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sequoia’s steeds vaker geraakt door bosbranden

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
sequoia

Sequoia

© Pixabay

Een bosbrand in het Amerikaanse natuurpark Yosemite is tot aan de rand van een bos Sequoia-bomen gekomen, waar brandweerlieden een linie hebben opgesteld om de zeldzame bomen te beschermen. De oudste boom in het bos, de Grizzly Giant die naar schatting 3000 jaar oud is, wordt nat gehouden zodat het vuur er geen vat op kan krijgen, schrijft de LA Times.

Sequoia's komen alleen voor aan de westkant van de Sierra Nevada-bergketen in Californië. In het gebied dat nu bedreigd wordt in Yosemite staan er vijfhonderd. De bomen zijn vaak honderden tot duizenden jaren oud en kunnen tientallen meters hoog worden, met een omtrek van meters.

Vuren zijn heter en intenser

Van oorsprong zijn sequoia's goed bestand tegen vuur, maar de laatste jaren worden ze steeds vaker slachtoffer van bosbranden in Californië, die door klimaatverandering heter en intenser worden. Vorig jaar sneuvelden bij een brand in de natuurparken Sequoia en Kings Canyon 3600 sequoia-bomen, zo'n 3 tot 5 procent van alle sequoia's ter wereld. Een jaar eerder stierf in diezelfde regio 10 procent van alle sequoia-bomen wereldwijd door brand.

De zogeheten Washburn-brand ontstond donderdag en is inmiddels uitgegroeid tot zo'n 1100 hectare. Het dorp Wawona wordt bedreigd en is ontruimd. Er werken 550 brandweerlieden aan het blussen van de brand.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.